HTML

Rimócról rimóciaknak!

Mivel a www.rimoc.hu oldal üzenőfalát sokan használták napi viták megtárgyalására, ezért gondoltam, itt az ideje egy amolyan állandó fórum gyanánt, kihasználva az internet adta lehetőségeket elindítani ezt a blogot. Téma megjelölésként az egyes bejegyzéseket gondoltam (pl.: fórumok, nyuszi-figura, és amit még kitalálnak) A moderált hozzászólások némelyike átkerül az "őrjöngő" bejegyzés alá, de oda is ki kell érdemelni a bejutást! Megjegyzést, kérést, bejegyzét nekem küldjenek: doub@index.hu Kellemes olvasgatást kíván: Bablena Feri

Friss hozzászólások

  • doub: fantasztikusan hülye emberek vannak a rimóciak között... elmennek egy Mária búcsúra és felháborodn... (2010.08.17. 11:55) Dühöngő!
  • Dän Von Fice: RIMÓC - Augusztus 7. szombat 15. Falunap és Magyarok Vására 10:00 Paintball verseny (nevezés 30/8... (2010.08.01. 19:45) Unatkozunk!?
  • doub: Azt hiszem a régi vitára pontot tehetünk, egyrészt meg régi, másrészt, mert megalakult a Rimóci If... (2009.09.07. 14:16) Kezdjük el!
  • tajszolam: na szóval - az előbb nem ment el. Örvendek, hogy találkoztam Rimóccal, mert rég szeretném magnóvé... (2008.12.10. 16:49) Értékleltár
  • ínyenc: Köszönet érte!! (2008.11.28. 18:02) Négy Évszak Rimócon

SWOT

2008.04.15. 09:16 :: doub

A kistérségi leader fórumon készült egy SWOT (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) analízis.
Ezt tessék megnézni és hozzáfűzni, ahogy tudom kiegészítem, hogy mi magunk is lássuk mit gondolunk saját falunkról.

Erősségek = strengths

Helyi népviselet, hagyományőrzés, Rezesbanda.

Templom mint látnivaló.

Civil szervezetek száma.

Jó tanulók támogatása, ösztönzése.

100 %-os infrastruktúra.

Kiépített intézményhálózat helyben.

Nagy erdősség.

Földrajzi fekvés.

Gyengeségek = weaknesses

Nem érzik az emberek a „súlyát” dolgoknak.

„Rimóci irigység.”

„Pletyka-szerű” információáramlás.

Gyenge adóerő-képesség.

Alacsony aranykorona értéke a földeknek.

Magas munkanélküliség, helyi munkahelyek hiánya.

Csökkenő helyi lakosság, születések száma csökken.

Lakosság belső arányainak eltolódása a roma lakosság felé.

Roma lakosság körében kialakult korai anyaság.

Romaság alacsony képzettségi szintje.

Közúthálózat minősége.

Tömegközlekedés (Autóbuszjáratok ritkulása).

Lehetőségek = opportunities

Képzett fiatalok száma.

Helyi identitástudat erősítésével a fiatalok helyben tartása.

Hollókő közelsége.

Falusi turizmus.

Rendezvények (sport, hagyományőrző, népszokások) fejlesztése.

Veszélyek = threats

Megváltozik a jogszabályi rendszer, és megszűnik az önkormányzat.

Intézményhálózat visszafejlődése.

Önkormányzatok számára csökkenő központi finanszírozás.

Jelenlegi szociális háló fennmaradása.

7 komment

Címkék: fórum leader swot rimóc

A bejegyzés trackback címe:

https://rimoc.blog.hu/api/trackback/id/tr16426193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doub 2008.04.15. 09:31:33

Na én ezt így ahogy van kaptam, a fórumon ez lett összeállítva, de nekem már akkor megjegyzésem volt, hogy az infrastruktúra sohasem 100%-os. Ha valaki komolyan hozzászólva megerősít ebben, akkor át is írnám, de addig nem akarom, amíg ez csak az én véleményem. Lehetőségekhez és veszélyekhez pedig még nagyon sok mindent lehetne hozzáfűzni... ötleteket várok!

... 2008.04.15. 09:52:54

Az infrastr. tényleg nem 100%-os. Annyiban lehet ebben igazság h már nem földutak vannak a faluban, de pl. a járdák állapotán itt-ott van kivetnivaló (pl a lenti iskola előtt).
Képzett fiatalok mint lehetőség? nagyon jó lenne. De nekem pl rögtön az jutott eszembe h a hivatalban a dolgozók sem fiatalok sem képzettek :) Mármint biztosan értenek a dolgukhoz, ha már egyszer ott vannak, de nem egy eset volt már h hivatali dolgozó most végzi a főiskolát/továbbképzést...
Pedig sztem biztosan van Rimócon olyan fiatal, aki felsőoktatásban tanult és el tudná végezni azt a munkát mindenféle továbbképzés nélkül.
Cáfoljatok meg, ha nem így van, hiszen nem vagyok teljesen informált.

Kiss János 2008.04.18. 21:46:33

Biztosan így lenne,ha nulláról indulnánk,csak eddig is elkellett jutni.Képzett fiatalok pályázatok révén tudják átvenni jogos helyeiket.Referencia munka mindig előny,de egy jól felépített strategiaval többre megy mindenki.

Bablena Attila 2008.04.19. 20:12:08

Az erősségek között lett megemlítve a templom mint látnivaló... nos, ez engem meglepett. Szeretem a templomunkat. De sajnos az az igazság, hogy nincs benne szinte semmi eredeti tárgy, alkotás.
Ami értékesebb volt benne, az az 1890-es években tűzvészben elégett. Később bebútorozták, kifestették, de ezeknek az alkotásoknak a művészi értéke csekély. Sajnos ez van. Több környékbeli templom leköröz minket régiség, érdekesség és látnivaló szempontból (Nagylóc, Szécsény, de még Varsány is).
Ennek ellenére (mivel a Falumúzeum gondozása, kinyitása, bemutatása családunkra van bízva) mindig teszek lépéseket azért, hogy felhívjam a Falumúzeum látogatóinak figyelmét templomunkra, ugyanígy a Babamúzeum tekintetében. Szerintem okosan megszerkesztett kiadvánnyal be lehetne mutatni úgy templomunkat, hogy többen is látogassák, amikor falunkba érkeznek.

DE!!! az erősségek közül egyértelműen hiányolom a Falumúzeumot, és a Babamúzeumot, ha már LÁTNIVALÓkról van szó. Ezek nem látnivalók? Azt tapasztaltam, hogy Rimócon a Falumúzeumra, Babamúzeumra, PALÓC JELLEGŰ HÁZAKRA, és a NÉPVISELETRE kíváncsiak leginkább.

Hiányosság: ha egy faluba valaki megérkezik, vagy tartósabban szeretne ott lenni, akkor bizony a testi szükségleteket ki kell elégítenie (evés, ivás, tisztálkodás, WC, szállás). Vendégház épült már községünkben - ki tudja miért, de még kevesen voltak benne, pedig tavaly augusztusban már átadták...- , de VENDÉGLŐ, FOGADÓ is kellene (nem álmodozás ez, hanem közép-, vagy hosszútávon igenis reális elképzelés kellene hogy legyen).
Talán a régi lerobbant kocsma helyén meg lehetne valósítani (bővítéssel, felújítással) egy nagyon jó ötletet (nem tudom pontosan kitől származik, de övé az érdem): egy fogadóval kombinált, rendezvények megtartására is alkalmas házat, amely rimóciakat és vendégeket egyaránt hosszú távon tudna szolgálni.

földrajzos 2008.07.28. 22:58:48

Miért nem olyan állítota össze a SWOT analízist, aki ért is hozzá?

doub 2008.07.29. 18:52:13

ezt már más is mondta... bár inkább az volt a vélemény, hogy több szemszögből is lehet vizsgálni dolgokat...
nem egy ember állította össze (amúúúgy), hanem mikor volt egy fórum, akkor az ötletek lettek felvéve

alma 2008.07.30. 19:52:58

Ami van az van,se több se kevesebb!Bárcsak mindig lenne ennyi!
süti beállítások módosítása